BAĞIMLILIK
Bağımlılık, insanların herhangi bir nesne veya maddeye karşı oluşturduğu aşırı bağlanma halidir. Aynı davranışın defalarca tekrar etmesiyle oluşur. Bu davranışlar, kişide geçici bir haz oluşturduğu için davranışın tekrar etme olasılığı artar ve tekrar edilmediğinde ise kişide huzursuzluk ve mutsuzluk oluşur.
Günümüzün en yaygın bağımlılıkları akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi teknolojik bağımlılıklar ile sigara, alkol, kumar ve madde bağımlılıklarıdır. Bağımlılığın hiçbir türü insana kalıcı faydalar ve mutluluklar getirmez. Onların insanlarda yarattığı geçici keyif ise bir kandırmacadan ibarettir. O an mutlu olduğumuzu düşünsek de uzun vadede o bağımlılığın büyük zararlarını görürüz. Bu nedenle hiçbir kişinin, nesnenin veya maddenin esiri olmamalı, her şeyi ayarında kullanmalı ve duygularımıza hâkim olmayı öğrenmeliyiz. Bağımlılıkların en çok etkilediği kesim ne yazık ki çocuklar ve öğrencilerdir. Öğrenciler, okul hayatı boyunca derslerine odaklanıp kendileri için güzel bir gelecek hazırlamalıdır; oysa özellikle çocuklarda gelişen teknoloji bağımlılığı buna engel olmakta, onları eğitim-öğretimden uzaklaştırmaktadır.
Aileler ve öğretmenler bağımlılığın çocuklar üzerindeki zararlarının farkında olmalı, onları bu tür alışkanlıklardan uzak tutmalıdır. Bunun için en büyük görev anne ve babalara düşmektedir. Çocuklara teknolojik aletlerle geçirecekleri zamana sınırlama getirilmelidir; aksi takdirde onlarda bağımlılık oluşmasının önüne geçilemeyecektir.
TBM Eğitimleri kapsamında Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmenimiz Hilal YILDIRIM tarafından ‘Bağımlılık’ konulu seminer yapılmıştır. Öğrencilere Broşürler dağıtılmış, okul bahçesinde ‘Bağımlılığa Hayır De’ etkinliği yapılmıştır. Okulun farklı yerlerine bağımlılıkla alakalı afişler asılmıştır.